Voinko asentaa astianpesukoneen itse?

 

Astianpesukoneen voi asentaa itse, kun tietää mitä tekee. Kannattaa kuitenkin varmistaa omalta vakuutusyhtiöltä, sekä taloyhtiöltä tai isännöitsijältä, että asennuksen saa suorittaa itse. Suurimmassa osassa taloyhtiöistä ja vakuutusyhtiöistä määräys on, että asennuksen tulisi suorittaa ammattitaitoinen asennusliike tai putkiliike, jolla on voimassaoleva vastuuvakuutus toimintaansa.

 

 

 

Pitääkö astianpesukoneen alla olla vuotokaukalo?

 

Kyllä pitää. Jos astianpesuokoneeseen tai siitä lähteviin vesijohtoon tai viemäriletkuun tulee vuoto, vuotava vesi täytyy tulla vuotokaukalon kautta lattialle näkyviin. Näin ollen vuoto havaitaan ja siihen voidaan reagoida ennen kuin vesi ehtii aiheuttaa vauriota rakennukselle.

 

 

 

Kuinka astianpesukone asennetaan ja mitä työkaluja siihen tarvitsee?

Jos päädyt asentamaan astianpesukoneen itse, varmista muutama asia, ennen asennuksen aloittamista:

 1. Sinulla on vuotokaukalo hankittuna
 2. Altaan hanassa on liitospaikka astianpesukoneelle ja viemärissä (hajulukon kohdalla) on paikka poistovesiletkulle, sekä pistorasia sähköjohdolle.
 3. Astianpesukone mahtuu sille varattuun tilaan ja letkut yltävät vesipisteelle.
 4. Allaskaapissa on reikä, josta pesukoneen letkut ja sähköjohdon mahtuu tuomaan allaskaappiin. Jos reikää ei ole, sen voi esim. porata rasiaporanterällä. Suosittelemme tekemään reiän mieluummin kaapin kylkeen min. 15mm kaapin pohjasta kuin kaapin pohjaan, mikäli se on mahdollista ja tilaa on riittävästi.

Astianpesukoneen asennuksessa tarvittavat työkalut ja tarvikkeet

 • Akkuporakone
 • Rasiaterä (jos kaapissa ei ole reikää letkuille)
 • 10-12mm poranterä poistovesiletkun liitoskohdan puhkaisua varten tai mattopuukko. Riippuen minkälainen hajulukko on kyseessä
 • Ristipääruuvimeisseli
 • Jakoavain 2kpl
 • Siirtoleukapihdit
 • Muunnosnippa
 • Kiinnike poistovesiletkun kiinnittämiseen työtasoon tason alle.

 

 

Astianpesukoneen asennusohjeet, paikalleen asennus

 Säädä pesukoneen jalat riittävän alas, jotta pesukone mahtuu työtason alle

 1. Varmista, onko pesukoneessa höyrysuojaa. Höyrysuoja voi olla joko n.5-10cm leveä ja pesukoneen leveyden pituinen pelti, tai pelkkä alumiiniteippi.
  1. Jos höyrysuojana käytetään alumiiniteippiä, niin se kiinnitetään työtason alapintaan mahdollisimman lähelle tason etureunaa.
  2. Jos höyrysuojana käytetään peltilevyä, niin se kiinnitetään ruuveilla astianpesukoneeseen koneen päälle, se myöskin lähelle etureunaa. Suosittelemme käyttämään ruostumattomia ruuveja.
 2. Asenna vuotokaukalo paikalleen ja liimaa vuotokaukalon etureuna lattiaan, jos vuotokaukalossa on valmiiksi liimateippi. Varmista, että vuotokaukalo tulee aivan takaseinään kiinni.
 3. Vie pesukone lähelle asennettavaa tilaa ja vie letkut ja sähköjohto allaskaapin sisälle.
 4. Työnnä varovasti pesukone paikalleen nostamalla ensin pesukoneen takana oleva jalka vuotokaukalon päälle.
 5. Kun astianpesukone on paikallaan, voit säätää jalat mahdollisimman ylös. etummaiset jalat säädetään jakoavaimella ja takana oleva jalka säädetään yleensä ruuvimeisselillä astianpesukoneen keskeltä edestä.
 6. Kun pesukone on paikallaan, ruuvaa se kiinni joko työtasoon tai vierellä olevien kaappien sivulevyihin. Astianpesukoneessa on valmiit reiät pesukoneen kiinnittämistä varten. Uudessa astianpesukoneessa ruuvit tulee pesukoneen mukana.

 

 

Astianpesukoneen asennus, vesi- ja viemärijohdon liittäminen

 

 1. Sulje astianpesukoneelle lähtevä vesijohto. Suljinmekanismi on yleensä hanan juuressa.
 2. Kiinnitä vesijohto paikalleen. Useimmiten tarvitset muunnosnipan (3/4uk / 1/2sk) tuohon väliin, koska astianpesukoneen vesijohto ei sovi suoraan hanan liittimeen. Uudessa muunnosnipassa tulee yleensä toimivat tiivisteet mukana. Voit käyttää niitä tai vaihtoehtoisesti tiivistää kierteet tiivistysteipillä tai hampulla
 3. Kiinnitä poistovesiletku paikalleen. Jos astianpesukonetta ei ole ollut aiemmin liitettynä, niin poistovesiletkulle täytyy puhkaista reikä hajulukkoon. Kiristä poistovesiletku metallipannalla. Kannakoi poistovesiletku työtason alapintaan kiinni. Oleellista on, että letku on tukevasti kiinni ja että letku nousee selkeästi altaan pohjan yläpuolelle. Kiinnikkeesä ei saa olla teräviä reunoja, jotka voisi vahingoittaa poistovesiletkua.
 4. Kiinnitä sähköjohto pistorasiaan.
 5. Avaa astianpesukoneelle lähtevä vesijohto varovasti. Tarkasta liitoksen tiiveys.
 6. Tee koneelle koekäyttö, jolla voit tarkastaa, vuotaako poistoveden tai tuloveden liitos.

 

 

 

Haluat ehkä kuitenkin siirtää vastuun meille? Meidän kautta otettu asennus on vastuuvakuutettu vakuutusyhtiö IF:n kautta.

 

 

Asennamme kaikki astian- ja pyykinpesukoneet Pirkanmaalla: Tampere, Kangasala, Pirkkala, Lempäälä, Ylöjärvi ja Nokia.

 

 

Lue alta kuluttajariitalautakunnan päätös virheellisen asennuksen vahinkojen korvattavuudesta:

 

 

”Kotivakuutukset eivät kata asennusvirheistä aiheutuvia vahinkoja” – Kuluttajariitalautakunnan päätös 6.7.2018